För att hjälpa dig i din strävan att förstå en näringsdeklaration har vi skrivit en guide för livsmedelsmärkning nedan.
Var sitter näringsdeklarationen?
Näringsdeklarationen hittar du på etiketten på baksidan av förpackningen, den innehåller information om näringsvärdet för produkten.
I många fall anges endast en näringstabell som visar hur mycket energi, fett, salt, protein och fibrer som produkten innehåller. Eftersom det ibland kan vara svårt att förstå hur man läser av dessa på bästa sätt, kommer vi att bryta ner näringsdeklarationen åt dig, för att du lättare ska kunna läsa och förstå tabellerna framöver.
En näringstabell innehåller information om mängden energi och viktiga näringsämnen vi hittar per 100 g eller 100 ml och per portion. Dessa tabeller kan hjälpa oss att förstå antalet kalorier och mängden näring vi får i oss i maten vi äter, och hur detta bidrar till en balanserad kost. Här är ett exempel nedan:
De kan också innehålla information om fibrer och omättat fett (som omega 3) samt andra näringsämnen som anges på förpackningen, såsom vitaminer och mineraler.
1. Näringsvärden per 100 g eller 100 ml
Beroende på produkt (fast eller flytande) måste näringstabellen ge information om mängden energi och näringsämnen per 100 g eller 100 ml. Vanligtvis hänvisar denna information enbart till själva näringsinnehållet i produkten. I innehållsdeklarationen räknas oftast inte näringen in för till exempel en matsked olja du behöver för stekning.
Denna information är användbar för att jämföra liknande produkter per 100 g eller 100 ml när den rekommenderade portionsstorleken inte anges, eller när du planerar att konsumera en mängd som är större eller mindre än den rekommenderade portionsstorleken.
2. Näringsvärde per servering eller per portion
Detta ger information om mängden energi och näringsämnen per rekommenderad portion eller portionsstorlek (till exempel: 80 g grönsaker eller fyra fiskpinnar).
Näringen per servering eller portion ges ofta för produkten som konsumeras. Det betyder att den kan innehålla eventuella extra ingredienser som används i den föreslagna tillagningsmetoden (t.ex. En matsked olja för stekning). Denna information är användbar för att fastställa hur mycket energi och näringsämnen den rekommenderade portionen eller portionsstorleken kommer att bidra med till din kost och hur du kan balansera intaget för resten av dagen.
3. Rekommenderat dagligt intag (RDI)
- Energi: 2000kcal
- Fett: 70g
- Mättat fett: 20g
- Sockerarter: 90g
- Salt: 6g
Det rekommenderade dagliga intaget är riktlinjer som visar ungefär hur mycket energi och näringsämnen en genomsnittlig vuxen bör konsumera på en dag. Dessa är baserade på en genomsnittlig vuxen med en hälsosam vikt och som är måttligt aktiv.
RDI är inte mål utan riktlinjer eftersom energi- och näringsbehov varierar från person till person. Det rekommenderas dock att inte överskrida RDI för mättat fett, sockerarter och salt, eftersom överskott av dessa näringsämnen kan öka risken för vissa kostrelaterade sjukdomar.
% RDI är användbara för att hjälpa dig att spåra om du är under eller över den dagliga rekommendationen för energi eller ett visst näringsämne.
Sammantaget ger dessa tabeller detaljerad näringsinformation om mängden energi och näringsämnen ett visst livsmedel ger per 100 g/ml och per portion, såväl som RDI-bidraget i procent till kosten. De är inte bara användbara för att jämföra produkter utan också för att spåra mängden energi och näringsämnen vi konsumerar i vår kost.
För mer information om hur du får ut det mesta av din mat, ta en titt på vår samlingssida för näringslära.