Enligt undersökningen är det hela tio gånger vanligare att man kastar grönsaker som förvarats i kylen än i frysen, samt att det är nästan tre gånger vanligare att man kastar kött, fågel och fisk som förvarats i kylskåp än i frysen. Undersökningen visar att hälften av svenskarna kan tänka sig köpa mer djupfryst mat som ett sätt att minska det egna matsvinnet.
Ängslan över att rester blivit dåliga eller ändrad matplanering är de vanligaste anledningarna till matsvinn i hushållet.
Barnfamiljer har mest dåligt samvete för det egna matsvinnet medan singelhushållen bryr sig minst. Familjer med barn är också de som slänger mest mat, framför allt småbarnsfamiljer.
Grönsaker, rotfrukter och mejerivaror som blivit dåliga i kylen och därför slängs står för det största matsvinnet i de svenska hushållen enligt undersökningen. En sjundedel av respondenterna uppger dock att det vanligaste är att de kastar kött, fågel och fisk från kylen som inte blivit tillagade.