En hälsosam, balanserad kost ska innehålla lämpliga mängder protein, kolhydrater och fetter. Dessa makronäringsämnen ger alla energi och har flera andra funktioner i kroppen. De kallas makronäringsämnen eftersom vi via kosten behöver få i oss större mängder av dem än av så kallade mikronäringsämnen, som exempelvis vitaminer och mineraler. Fett har många viktiga uppgifter i kroppen och är en viktig komponent för att sätta smak på maten.
Varför behöver vi fett?
Fett är det mest energitäta näringsämnet i vår kost och ger 9 kilokalorier (kcal) per gram. Det är därmed den främsta energikällan i kosten. Det har också andra funktioner, bland annat som:
• bärare av fettlösliga vitaminer, vitamin A, D, E och K
• strukturella byggblock i kroppen, inklusive cellmembran och hjärnan
• medverkande i viktiga biologiska processer i kroppen, till exempel kemiska reaktioner som har samband med tillväxt och utveckling.
Så även om en del dieter förespråkar ett lågt fettintag, och fett ibland utmålas som ohälsosamt, är det i själva verket en nödvändig och viktig del i en hälsosam kost.
Kvalitet kontra kvantitet
Olika hälsoinstitut och myndigheter informerar om rekommenderade intag av energi och näringsämnen och i Europa används rekommenderade dagliga intag (RDI) för förpackningsmärkning. RDI för fett är 70 gram per dag, vilket innebär att vi bör äta högst 70 gram fett om dagen. Fetter är dock lite speciella eftersom det inte bara är mängden som räknas, utan också kvaliteten.
Fetter består av fettsyror som delas in olika kategorier beroende på sin struktur, och varje kategori av fettsyror har olika effekt på blodfettsprofilen. Förenklat kan fettsyror delas upp i ”goda” och ”dåliga” fetter. Omättade fettsyror är de goda, hälsosamma fetterna som vi bör äta mest av, medan vi bör begränsa intaget av dåliga fetter såsom mättade fettsyror och transfettsyror.
Fetter som vi bör äta lite mindre av
RDI för mättade fetter är högst 20 gram per dag, och du kan bevaka intaget av mättade fetter genom att läsa på förpackningens näringsdeklaration. Mättade fetter är de som är fasta i rumstemperatur och återfinns särskilt i livsmedel som helfeta mejeriprodukter, till exempel smör, grädde och ost, men också i fett kött och feta köttprodukter, bageri- och konditoriprodukter samt palm- och kokosolja.
Vi bör begränsa mängden mättade fettsyror i kosten eftersom de höjer kolesterolnivån i blodet, vilket i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Vi på Findus vill verkligen hjälpa dig att göra hälsosamma och näringsriktiga val och använder därför bara små mängder av mättade fetter och oljor när vi tillreder våra produkter. Vi använder främst rapsolja, som är den olja som innehåller minst mättade fettsyror, vilket innebär att du kan lita på att produkter som exempelvis våra fiskpinnar har en bra fettprofil.
Transfetter är särskilt dåliga fetter som vi bör undvika helt om vi kan. Transfettsyror bildas på två sätt. För det första kan de bildas på naturlig väg i magen hos nötkreatur och får, och finns därför naturligt i vissa mejeriprodukter (inklusive smör) och i vissa köttslag. För det andra kan transfetter bildas på konstgjord väg genom partiell hydrering (en process för att omvandla flytande olja till fast fett), och kan därför finnas i produkter som exempelvis snacks och kex. Det är viktigt att känna till att transfettsyror höjer kolesterolnivån i blodet oavsett om de har bildats naturligt eller på konstgjord väg. Som tur är transfetter inte så vanliga i vår kost så fokus bör i stället ligga på att aktivt minska intaget av mättat fett för att förbättra den allmänna kostkvaliteten.Goda fetter
De goda fetterna som vi bör införliva i kosten är omättade fetter. Dessa kan delas in i enkelomättade fetter och fleromättade fetter.
Enkelomättade fetter hittar vi i livsmedel som olivolja, nötter och avokado. De här fettsyrorna är vanliga i det traditionella Medelhavsköket och kan hjälpa till att sänka kolesterolhalten i blodet om vi väljer dem i stället för mättade fettsyror.
Fleromättade fetter återfinns i livsmedel som solros- och rapsoljor, nötter, frön och fet fisk. Dessa fettsyror består av två grupper av så kallade essentiella fettsyror – omega 6 och omega 3:
•Omega 6: finns i fröoljor som solrosolja och soja, men också i nötter och frön. Dessa fettsyror bidrar till normal tillväxt och utveckling, och till god hälsa.
•Omega 3: är växtbaserade och finns till exempel i rapsolja, sojabönsolja, valnötter och i fet fisk, till exempel lax, färsk tonfisk, makrill osv. Omega 3 främjar normal tillväxt och utveckling hos barn, stärker hjärtfunktionen, bidrar till normalt blodtryck och normala kolesterolvärden i blodet. Findus feta fiskprodukter, till exempel våra laxprodukter, är ett välsmakande och enkelt sätt att höja sitt omega 3-intag!
Båda dessa fettsyregrupper är essentiella eftersom de inte bildas i kroppen på ett naturligt sätt men ändå har viktiga funktioner. Därför måste vi få i oss dem via kosten. Att äta en balanserad och varierad kost med mycket fisk, är det bästa sättet att hålla omega-intaget på en bra nivå!
Rapsoljan som vi använder för att tillreda Findus produkter är en fantastisk källa för goda fetter – med lågt innehåll av mättade fetter och transfetter, och full av både enkel- och fleromättade fetter!