Näringsinnehåll, portion = 120g |
Fett | Mättat fett | Omega-3 | Protein |
Frasiga fiskpinnar | 9 | 0,7 | 1,4 | 16 |
Sprödbakad torskfilé | 10 | 0,7 | 1,1 | 16 |
Spröda Crispies | 11 | 0,8 | 1,2 | 14 |
Lättpanerad Fiskfilé | 12 | 1,0 | 1,3 | 17 |
Fullkorns Fiskfilé | 16 | 1,1 | 1,4 | 16 |
Falukorv | 17 | 7,3 | <0,1 | 10 |
Köttbullar | 18 | 7,7 | <0,1 |
16 |
Hamburgare | 21 | 9,22 | <0,1 |
29 |
Wienerkorv | 29 | 10,7 | <0,1 | 12 |
Liten fettskola
Det finns både bra och mindre bra fetter som man kan få i sig. Kroppen behöver rätt sorts fett, men alla fetter är kaloririka. Därför ska vi äta de nyttiga fetterna och minska på de mindre nyttiga.
Fisk innehåller nyttiga omega 3-fettsyror, som sänker blodtrycket och kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Omega 3-fettsyror är även viktiga för barns utveckling av hjärna och syn.
Mättat fett
Finns framför allt i charkuteri- och mejeriprodukter. För stor andel mättat fett i maten kan öka risken för hjärt och kärlsjukdomar.
Enkelomättat fett
Tillhör de goda fettsyrorna som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Finns i nötter, oliver, olja, avokado och kyckling.
Fleromättat fett – omega-3 / omega-6
Bra fetter som minskar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Fisk är en stor källa till nyttiga fleromättade fetter.