15 min
förberedelsetid
15 min
tillagningstid
4
Serveringar
Ännu ett härligt recept fyllt av sommarens smaker. Citrongrillad lax med ärt-tahini och en lättare sallad på squash, även kallad zucchini, en rätt som passar perfekt en varm sommarkväll.
Förberedelser
- Tina fisken och torka av på hushållspapper
- Skär citronen i tjocka skivor( ca 2-3 skivor per portion). Gnid in fisken med olivolja, hackad vitlök samt salt och peppar. Lägg 2-3 skivor citron tätt ihop som ett underlag och placera fisken ovanpå, smaksätt med färsk timjan
- Fisken grillas alltså på citronskivorna utan att vändas - citronskivorna ger smak och skydd åt fisken på grillen
- Grillad citron blir lite sötare när den har grillats och blivit karamelliserad
- Grilla laxen i ca 6-8 minuter med stängt lock och öppet spjäll i en klotgrill (innertemperatur bör vara ca 48ºC grader)
Squash-sallad
Strimla squashen i tunna band på en grönsaksmandolin eller med en potatisskalare, lägg i en skål och strö över en nypa salt och ringla över olivolja- Ärt-tahini
Mixa ingredienserna till en slät sås med en stavmixer, smaksätt med salt och tabasco
Ingredienser
Findus-produkt(er) som behövs för detta recept
Ingredienslista
1
förpackning
2
st
citroner
1
knippe färsk timjan
2
st
vitlöksklyftor
olivolja
Salt och peppar
- Squash-sallad:
1
st
grön squash
1
msk
olivolja
1
nypa salt
Ärt-tahini:
3
dl
Svenska Ärter
3
msk
citronsaft
1
dl
grekisk yoghurt
1
dl
rostade sesamfrön
30
g
persilja
1/2
tsk
malen spiskummin
½ tsk salt och några stänk tabasco