Somalisk risrätt med marinerad kyckling

Somalisk biriyani
20 min
förberedelsetid
40 min
tillagningstid
4
Serveringar

Biriyani betyder risrätt och har sitt ursprung i det sydasiatiska köket. Rätten är full av goda smaker. Receptet innehåller en del moment, men det är helt klart värt det med tanke på slutresultatet!

Förberedelser

  1. Mal eller mortla kryddorna till marinaden. Mixa med ingefära, chili, vitlök, koriander och mynta. Lägg sedan ner kycklingen i marinaden och låt stå.
  2. Under tiden blötlägg riset i 1 timme.
  3.  Fräs den skivade löken tills den blir gyllenbrun.
  4. Ta upp kycklingen ur marinaden. Baka kycklingen i en form eller i ett bläck i ungen enligt anvisning på förpackningen.
  5. Häll lite olja i en gryta och tillsätt marinaden som är över, fräs i 1 minut.
  6. Tillsätt tomater och potatis, och fräs lite, tillsätt sedan yoghurt och buljong. Blanda väl. Låt koka tills potatisen är mjuk, tillsätt saffran.
  7. Koka upp vattnet till riset. Tillsätt lagerblad, kummin, 2 msk olja och 3 msk vatten.
  8. Låt det blötlagda riset rinna av och tillsätt i det kokande vattnet och låt koka i 6 minuter.
  9. Strö lite av den stekta löken ovanpå den bakade kycklingen, lägg hälften av riset över kycklingen med en hålslev, täck kycklingen med riset väl.
  10. Lägg grönsakerna ovanpå riset och strö över mynta, koriander  och resten av den stekta löken och täck sedan med det resterande riset.
  11. Slå ev. över rosvattnet och det brynta smöret. Täck med folie eller ett lock och baka i 200 grader och låt ånga färdigt i ugnen i ca 30 minuter. Se till att det är rejält tätslutet så det får ånga klart.

Ingredienser

Marinerad kyckling:
550 
g
 
Färsk kycklingfilè
1/2 
msk
 
Korianderfrö
1 
tsk
 
Kumminfrö
4 
st
 
Kardemumma kapslar
1/2  
svartpeppar
1/2 
tsk
 
Hel kryddnejlika
1 1/2 
st
 
Lagerblad
20 
g
 
Färsk ingefära
1 1/2 
st
 
vitlöksklyftor
40 
g
 
Färsk hackad koriander
16 
g
 
Färsk mynta
1 
msk
 
hackad chili
1/2 
tsk
 
Kycklingbuljong torr
1/2  
gurkmeja
40 
ml
 
olja
Övriga ingredienser:
160 
g
 
basmatiris
1,5 
liter
 
Vatten till blötläggning av riset
1/2 
Gul lök, skivad
1 
msk
 
Olja till stuvningen
1 
st
 
Tomat, skalad och tärnad
1 
st
 
Potatis, skalad och tärnad
48 
ml
 
Naturell yoghurt
1/2 
msk
 
Kycklingbuljong, torr
1/2 
msk
 
citronjuice
1 
msk
 
Salt
1 
st
 
Lagerblad
2 
krm
 
Hel kummin
1 
msk
 
olja
1 
msk
 
Färsk hackad koriander
1 
msk
 
Färsk hackad mynta
0,2 
g
 
saffran
1 1/2 
msk
 
smör
1/2 
dl
 
Rostad skivad mandel

Lagade du det här receptet? Lämna oss en recension!

Ange lite extra information:
* Obligatoriska fält
* Obligatoriska fält