20 min
förberedelsetid
40 min
tillagningstid
4
Serveringar
Biriyani betyder risrätt och har sitt ursprung i det sydasiatiska köket. Rätten är full av goda smaker. Receptet innehåller en del moment, men det är helt klart värt det med tanke på slutresultatet!
Förberedelser
- Mal eller mortla kryddorna till marinaden. Mixa med ingefära, chili, vitlök, koriander och mynta. Lägg sedan ner kycklingen i marinaden och låt stå.
- Under tiden blötlägg riset i 1 timme.
- Fräs den skivade löken tills den blir gyllenbrun.
- Ta upp kycklingen ur marinaden. Baka kycklingen i en form eller i ett bläck i ungen enligt anvisning på förpackningen.
- Häll lite olja i en gryta och tillsätt marinaden som är över, fräs i 1 minut.
- Tillsätt tomater och potatis, och fräs lite, tillsätt sedan yoghurt och buljong. Blanda väl. Låt koka tills potatisen är mjuk, tillsätt saffran.
- Koka upp vattnet till riset. Tillsätt lagerblad, kummin, 2 msk olja och 3 msk vatten.
- Låt det blötlagda riset rinna av och tillsätt i det kokande vattnet och låt koka i 6 minuter.
- Strö lite av den stekta löken ovanpå den bakade kycklingen, lägg hälften av riset över kycklingen med en hålslev, täck kycklingen med riset väl.
- Lägg grönsakerna ovanpå riset och strö över mynta, koriander och resten av den stekta löken och täck sedan med det resterande riset.
- Slå ev. över rosvattnet och det brynta smöret. Täck med folie eller ett lock och baka i 200 grader och låt ånga färdigt i ugnen i ca 30 minuter. Se till att det är rejält tätslutet så det får ånga klart.
Ingredienser
Marinerad kyckling:
550
g
Färsk kycklingfilè
1/2
msk
Korianderfrö
1
tsk
Kumminfrö
4
st
Kardemumma kapslar
1/2
svartpeppar
1/2
tsk
Hel kryddnejlika
1 1/2
st
Lagerblad
20
g
Färsk ingefära
1 1/2
st
vitlöksklyftor
40
g
Färsk hackad koriander
16
g
Färsk mynta
1
msk
hackad chili
1/2
tsk
Kycklingbuljong torr
1/2
gurkmeja
40
ml
olja
Övriga ingredienser:
160
g
basmatiris
1,5
liter
Vatten till blötläggning av riset
1/2
Gul lök, skivad
1
msk
Olja till stuvningen
1
st
Tomat, skalad och tärnad
1
st
Potatis, skalad och tärnad
48
ml
Naturell yoghurt
1/2
msk
Kycklingbuljong, torr
1/2
msk
citronjuice
1
msk
Salt
1
st
Lagerblad
2
krm
Hel kummin
1
msk
olja
1
msk
Färsk hackad koriander
1
msk
Färsk hackad mynta
0,2
g
saffran
1 1/2
msk
smör
1/2
dl
Rostad skivad mandel