Hur tillagar jag fryst fisk?

Att tillaga fryst fisk tror många är svårt, men det är snarare tvärtom. Det du bör hålla kolla på när du ska laga fryst fisk är bland annat innertemperaturen, att förstå skillnaden på fiskart och hur just den ska tillagas. Följ våra enkla råd för hur du tillagar djupfryst fisk på bästa sätt.
 

Tillaga direkt från frysen

Nästan all fryst fisk rekommenderas att tillagas när fisken väl har tinat, men våra Torskfiléer och Ugnsbakade fiskfiléer med sås går att tillaga direkt från frysen in i ugnen.

Vilken innertemperatur ska fisk ha?

En kökstermometer är din absolut bästa vän när du ska tillaga fisk – både lax och torsk. Torsk bör ha en innertemperatur på 52–56°C och lax  50-55°C. Tiden spelar därför inte så stor roll för de är olika beroende på tillagning – stekpanna eller ugn.

Går det att frysa fisk efter upptining?

Kvalitén och texturen på fisken skulle försämras. Därför rekommenderar vi att tillaga den frysta fisken direkt när den tinat. Men det går bra om de är tillagade i en gryta eller soppa.

Tillagningstid och innertemperatur för fisk i ugn

 

Nedan i tabellen finner du innertemperatur, tillagningstemperatur i ugn och tillagningstid. Det är viktigt att komma ihåg att temperaturen kan variera beroende på hur du vill ha din tillagning på torskryggen eller laxfilén. Vi har analyserat hundratals recept och landat i vilken innertemperatur som många professionella kockar rekommenderar för de olika fiskdetaljerna. Innertemperaturen är viktig att tänka på om du vill att din fisk ska serveras saftig och inte torr eller rå. Notera att det är skillnad mellan temperaturen i vanlig ugn och varmluftsugn när du tillagar din fisk.

 Typ av fisk

Innertemperatur

 Tillagningstemperatur i ugn

Tillagningstemperatur i varmluftsugn

 Tillagningstid i ugn

 Torskfilé

 52 grader

175 grader

160 grader

35 minuter

 Torskrygg

 52 grader

175 grader

160 grader

14 minuter

 Laxfilé

 48 grader

175 grader

160 grader

10 minuter

 Sejrygg

 52 grader

175 grader

160 grader

16 minuter

 Sejfilé

 53 grader

 200 grader

180 grader

18 minuter

 Rödspättafilé

 50 grader

 175 grader

 160 grader

11 minuter

 Pangasius

 52 grader

 200 grader

 180 grader

10 minuter

 Tonfiskfilé

 31 grader

 175 grader

 160 grader

 9 minuter

 Hel abborre

 50 grader

 175 grader

 160 grader

 18 minuter

 Hel gös

 52 grader

 125 grader

 100 grader

 25 minuter