Gräddkokt grönkål med ugnsbakad pumpa och stekt svamp
Har du testat att baka butternutpumpa i ugnen? Om du inte har testat det ännu är det verkligen dags! Den här rätten är en klassiker under Thanksgiving men är även en succé till julbordet. Gräddkokt grönkål med ugnsbakad pumpa och stekt blandsvamp är en enkel rätt att laga till hela familjen. Grönkålen är fylld med näringsämnen, pumpan ger en touch av sötma och svampen bidrar med ett djup och umami. Kombinationen av texturer och smaker gör rätten extra uppskattad vid middagsbordet.
Förberedelser
Ugnsbakad pumpa:
Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller på 180 grader utan varmluft.
- Skala butternutpumpan och ta bort alla kärnor.
- Tärna pumpan i lagom stora bitar och lägg på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form.
Ringla rapsoljan över butternutpumpan och blanda runt med händerna så att alla pumpabitar är täckta av olja och riven vitlök.
Skala och riv vitlöken med ett zestjärn över den tärnade pumpan.
Toppa pumpan med salt, peppar, timjan och sätt in plåten i mitten av ugnen i 20 minuter.
Dra av bladen från timjankvistarna och lägg dem i en kopp.
Gräddkokt grönkål:
- Ta fram den frysta grönkålen och låt den tina upp på en tallrik.
- Hetta upp en stekpanna på medelhög värme på spisen.
- I den varma stekpannan tillsätter du lite olja och lägger i den hackade löken och låter det steka i ett par minuter.
- Rör runt i stekpannan och låt gräddstuvningen koka upp innan du smakar av med salt och peppar.
- När löken har mjuknat lägger du i den tinade grönkålen och vispgrädden.
- Skala och finhacka den gula löken.
Stekt svamp
- Ansa svampen och dela den på mitten till två halvor.
- Finhacka schalottenlöken.
- Häll i lite olja så snart stekpannan har blivit varm och tillsätt den delade svampen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt den finhackade schalottenlöken och en klick smör och låter det steka i ca 3 minuter.
- Låt svampen steka tills den får fin färg runt om och dra sedan ner värmen till hälften.
- Hetta upp en stekpanna på medelhög värme på spisen.
Servering:
Häll upp pumpan från ugnsplåten till ett serveringsfat eller servera direkt på en tallrik. Tillsätt lite gräddkokt grönkål och en slev med vitlöksstekt svamp. Ställ fram salt och peppar på bordet ifall dina gäster tycker att det behövs lite extra kryddor. Servera rätten och invänta beröm från dina matgäster.