Krämig pasta med spenat, gorgonzola och valnötter
Kombinationen av spenat och gorgonzola är svår att slå. Att servera detta i en pastarätt är garanterat en succé! Lägg till grovhackade valnötter på toppen för extra crunch. Savoykålen blir mjuk och bidrar med en sötma vilket bryter av mot fettet i gorgonzolaosten. Den här rätten serveras bäst direkt efter att den är tillagad då den fortfarande är krämig och pastan är al dente. Ifall du inte orkar äta upp rätten kan den förvaras i en lufttät matlåda i kylskåpet på max 8 grader i två dagar. Vill du att den ska hålla någon dag längre kan du sänka temperaturen i kylskåpet till 6 eller 4 grader.
Förberedelser
Tina upp spenaten i en skål eller på en tallrik.
Skala vitlöksklyftorna och tvätta av savoykålen i kallt vatten.
Hacka eller pressa vitlöksklyftorna och strimla savoykålen.
Grovhacka valnötterna och lägg i en skål.
Sätt på en kastrull med pastavatten på spisen och salta vattnet när det börjat att koka.
Ringla några droppar rapsolja i en stekpanna och värm upp på medelhög värme.
Fräs savoykålen och spenaten på medelhög värme tills kålen mjuknat.
Efter ett par minuter tillsätter du den hackade vitlöken i stekpannan tillsammans med kålen och spenaten.
Lägg i pastan i det kokande vattnet och koka pastan tills den blir al dente.
Spara 0,5 dl av pastavattnet innan du häller av pastan.
Sänk värmen på stekpannan och häll över den kokade pastan och smulad gorgonzola. Ha även det sparade pastavattnet i stekpannan och rör runt med en slev i 2 minuter.
När pastavattnet har kokat in och gorgonzolan smält och bildat en krämig sås i pastan är den färdig och du kan ta bort stekpannan från värmen.
Servering: Ta fram djupa tallrikar och fyll upp dem med pasta. När pastan är på plats lägger du på de hackade valnötterna och toppar med lite svartpeppar.
Dricks!
Gör pastan lite mer matig genom att tillsätta 200 gram färska champinjoner som steks tillsammans med kålen, spenaten och vitlöken.
Ifall du vill göra pastan glutenfri kan du byta ut pastan till glutenfri pasta i receptet.