Gott & nyttigt blomkålsris
Blomkålsris är ett utmärkt alternativ till vanligt ris, både gott och enkelt att göra. Det är dessutom ett nyttigare alterantiv! Använd ett rivjärn eller en matberedare för att få till riskänslan. Använder du fryst blomkål tina buketterna först. Blomkålsris passar utmärkt att servera till grytor eller som ett matigt inslag i en sallad.Rostad blomkål i ugn
Blomkål passar perfekt att rosta i ugnen då den får en fin, lite söt smak. Här är det helt upp till dig vad du gillar, rosta ett helt blomkålshuvud, skär upp i skivor eller dela upp den i buketter. Sen är det bara att pensla på lite matfett och balansera smakerna med salt och gärna lite ost. Avsluta med olivolja innan servering. Mums!Blomkål & broccoli - en superkombo!
Blomkål passar utmärkt att kombinera med släktingen och smakkompisen broccoli. Gör ett gott ris med både blomkål och broccoli eller ugnrosta dem tillsammans. Testa även att blanda blomkål med släktingen romanesco, som liknar blomkål fast har ljusgröna toppiga buketter.Friterad blomkål!
En schysst och vegetarisk variant på buffalowings. Perfekt som snacks på mingel eller som förrätt till en härlig burgare. Så här gör du: Se till att blomkålsbuketterna är lätt fuktiga. Vänd i rismjöl, doppa i vispat ägg och rulla i panko. Fritera sedan vid 180 grader till fin färg. Servera med en smakrik chilimajjo.Recept på chilimajjo
Vad är blomkål?
Blomkål är en grönsak inom arten kål (Brassica oleracea) där vi också hittar släktingar som broccoli och kål. Det är blomkålens vita, outvecklade blommor som vi äter och de passar bra att äta tillagade såväl som råa eller inlagda. Förutom den traditionella vita blomkålen finns det även grön, gul och lila blomkål.Blomkålen är en mycket speciell kålsort, med en uppsvälld och deformerad blomställning. Blomställningen slutar tidigt att växa på längden, istället tjocknar och förgrenar den sig kraftigt. Därefter börjar det typiska blomkålshuvudet växa fram som består av en mängd, oftast vita, blomknoppar som samlats tätt i buketter.